2010/07/24

Grekisk filodegspaj


För de som håller igen på säden, men uppskattar paj som matform så är filodeg ett utmärkt alternativ till vanlig pajdeg. Det här receptet räcker till två pajer - som dessutom går utmärkt att frysa in. Det är lite pilligt med penslingen av filodegen, men det är väl värt det!

1 kg nötfärs
2 gula lökar, hackad
1 dl kapris, hackad
buljongpulver eller tärning
salt, peppar, paprikapulver
1 pkt filodeg, tinad
2-3 msk olivolja
300 g fetaost, tärnad
1 burk urkärnade kalamataoliver (Fontana)
1-2 röda paprikor, tärnad
2-3 tomater, skivade
6-7 ägg
1 dl grädde
4 dl mjölk

Fräs färsen och den hackade löken. Rör ner kapris och buljong. Krydda med salt, peppar och paprika pulver. Låt svalna.
Rulla ut filodegen och pensla varje ark med olja innan de läggs omlott i formarna. 2-4 lager brukar vara lagom. Låt degen hänga ut över kanten så blir den vackert gyllenbrun.
Häll i färsen och fördela fetaost, oliver, paprika och tomater ovanpå.
Rör ihop ägg, grädde och mjölk till äggstanningen och häll över pajerna.

Grädda i 190 grader i ca 40 minuter.
Servera med en blandad sallad.

Inga kommentarer: