Den här efterrätten blir bäst om man låter moussen stå riktigt länge i kylen innan man häller på gelén.
4 små port
Botten
4 savoiardikex
4 msk koncentrerad flädersaft
Mousse
3/4 dl färska jordgubbar
1 dl vispgrädde
75 g vit choklad
1 äggula (rumsvarm)
Flädergelé
1/2 gelatinblad
1/2 dl koncentrerad flädersaft
2 msk vatten
1 krm vaniljsocker
Bryt kexen och fördela i fyra glas. Häll på flädersaften.
Mousse:
Mixa jordgubbarna med stavmixer till en puré.
Vispa grädden fast.
Vispa upp äggulan.
Smält den vita chokladen i vattenbad.
Häll chokladen över äggulan och rör tills det blandar sig. Rör ner grädde och puré.
Häll moussen i glasen.
Ställ i kylen 3-4 timmar.
Gelé:
Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten 5 min.
Ta upp, krama ur och smält i kastrull tillsammans med övriga ingredienser.
Låt svalna något.
Häll försiktigt över moussen. Använd eventuellt en tesked som du håller mot insidan av glaset och häller gelén i.
Garnera ev med bär innan du kyler i minst en timme.
Till servering: Jorgubbar, maräng, citronmeliss
4 små port
Botten
4 savoiardikex
4 msk koncentrerad flädersaft
Mousse
3/4 dl färska jordgubbar
1 dl vispgrädde
75 g vit choklad
1 äggula (rumsvarm)
Flädergelé
1/2 gelatinblad
1/2 dl koncentrerad flädersaft
2 msk vatten
1 krm vaniljsocker
Bryt kexen och fördela i fyra glas. Häll på flädersaften.
Mousse:
Mixa jordgubbarna med stavmixer till en puré.
Vispa grädden fast.
Vispa upp äggulan.
Smält den vita chokladen i vattenbad.
Häll chokladen över äggulan och rör tills det blandar sig. Rör ner grädde och puré.
Häll moussen i glasen.
Ställ i kylen 3-4 timmar.
Gelé:
Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten 5 min.
Ta upp, krama ur och smält i kastrull tillsammans med övriga ingredienser.
Låt svalna något.
Häll försiktigt över moussen. Använd eventuellt en tesked som du håller mot insidan av glaset och häller gelén i.
Garnera ev med bär innan du kyler i minst en timme.
Till servering: Jorgubbar, maräng, citronmeliss
Källa: Buffé juni-juli 2009
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar