Nej, det hör inte till vanligheterna att jag bakar och äter bröd, men ibland kan det vara praktiskt. Det här brödet är super enkelt. Antingen rör man ihop degen på kvällen och bakar ut den på morgonen, eller så gör man allt i ett kör. Ingen knådning och bara en jäsperiod gör det hela ännu enklare.
5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
25 g jäst (1/2 pkt)
2 tsk salt
1 msk honung
12 1/2 - 13 1/2 dl vetemjöl
+ mjöl till utbakningen
Mät upp vatten och mjölk i en kanna. Smula ner jästen i en bunke och lägg i salt och honung. Häll över lite av mjölkvattnet och rör om tills jästen löst sig. Häll därefter i resten av mjölkvattnet och rör ner mjöl. Arbeta ihop till en lös deg. Strö över mjöl, lägg över en handduk och låt jäsa.
Om du tänker grädda det direkt så jäser du det i 1-1 1/2 timme, annars ställer du in bunken i kylen över natten.
Värm ugnen till 240-250 grader. Smörj eller täck 2 plåtar med bakpapper.
Mjöla bakbordet och stjälp försiktigt ut degen. Knåda inte! Strö över ytterligare lite mjöl och platta försiktigt ut degen. Skär degen i 4-5 cm breda remsor och dela dem sen i mindre bitar till frallor. Formen spelar ingen roll.
Grädda i 12-15 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar