2010/12/21

Mumsig Mandelmjölk

En mjölkliknande vätska som smakar både sött och syrligt. Oväntat gott i te och funkar säkert i kaffe oxå!

200 g ekologisk mandel
1 l vatten
1/2 tsk äkta vanilj

Blötlägg mandeln i minst 5 timmar, men gärna över natten. Detta tar bort svårsmälta enzymer och framhäver den söta mandelsmaken. Sila bort vattnet och skölj mandeln. Lägg mandeln i en mixer/matberedare och slå på ca 2-3 dl vatten. Låt mixern gå en bra stund så att mandeln verkligen finfördelas. Späd med resen av vattnet och sila därefter bort mandeln med t ex ett flergångskaffefilter. Krama ur ordentligt. (Torka gärna mandeln i ugn och återanvänd som t ex ströbröd, i müsli eller som utfyllnad i färsbiffar.)
Smaksätt med vanilj och avnjut antingen som den är eller t ex i te. Själv brygger jag teet direkt i mandelmjölken. Ljuvligt!

2 kommentarer:

Kryddiga Johan sa...

Detta var ett för mig helt nytt recept. Spännande. Vilken fin sajt du har. Mycket bra information här!

Kryddiga Johan

Jonna sa...

Kul att du gillar min sida! Jag har tyvärr inte haft tid med denna sidan under hösten, men tänker bygga vidare under julen, så kom gärna tillbaka och ta en titt på vad som dyker upp! Bla korvtillverkning står på kö :)