2011/04/25

Inlagd lax med äpple & pepparrot

Jag ogillar verkligen sill. Den här varianten med lax går att göra som "vanlig" inläggning eller med Sukrin istället för socker.

Det här blir väldigt mycket, och jag kommer att halvera receptet nästa år! Börja med lagen, speciellt om du använder Sukrin, då den måste värmas för att lösa upp sig i vattnet.

Lag:
3 dl vatten
1,5 dl sukrin/2 dl socker
1 dl 12% ättika

Blanda alla ingredienser. Rör om tills sockret löser sig. Om du använder Sukrin behöver du värma på lagen lite för att Sukrinet ska smälta. Låt svalna i kylen.

500 g färsk lax (som varit fryst i 3 dagar)
0,5 dl salt

1 fintärnat äpple
1 pepparrot
1 msk svartpepparkorn
1-2 msk hela gula senaptfrön
1 tunnt skivad rödlök

Tärna laxen i 1 cm kuber. Lägg i en påse och slå på saltet. Låt ligga i rumstemperatur i 1 timme.
Tärna under tiden äpplet, hyvla pepparroten längsgående och skiva löken.
Blanda ihop alla ingredienser när laxen är klar (och lagen har svalnat) och slå upp i tätslutande burkar.

Inga kommentarer: