2011/03/25
Frasiga våfflor (LCHF & Paleo)
Grädda LCHF butikens frasiga mandelvåfflor med endast 1,2g kolhydrater per våffla. Servera med vispgrädde, dekorera med lite bär och festen kan börja! Dessa våfflor är ganska neutrala i smaken och passar därför även som förrätt med tex en klick creme fraiche, rödlök, en bit rökt lax/skaldjur eller annat lchf vänligt pynt.
Kolhydratinnehållet är beräknat på att våfflorna görs med LCHF butikens ekologiska mandelmjöl som endast innehåller 4,8g kolhydrater/100g. Om du i stället gör mandelmjöl själv eller använder dig av ex. LIDLs finrivna sötmandel blir kolhydratinnehållet ca 3,5g/våffla.
Ingredienser till 2 våfflor:
1 ägg
15g kokosfett utan smak
0,5dl kallt vatten
0,5dl ekologiskt mandelmjöl med extra lite kolhydrater
1tsk fiberhusk
1 nypa salt
1/2 tsk bakpulver
Den som vill ha lite extra smak kan tillsätta tex vaniljpulver, SukrinMelis eller kardemumma efter behag.
Blanda ägg, vatten och det smälta kokosfettet. Blanda i resten av ingredienserna, låt smeten stå och svälla 3-5 minuter. Grädda i riktigt uppvärmt våffeljärn, servera och njut!
Receptet (och bilden) kommer som ni ser ifrån LCHF butiken.
2011/03/13
Wallenbergare
Riktigt lyxig vardagsmat!
500 g blandfärs
4 äggulor
2-3 dl vispgrädde
1 krm vitpeppar
1 tsk salt
ev lite muskot och kryddpeppar
1-2 msk smör
Alla ingredienser ska vara riktigt kylskåpskalla.
Börja med att blanda färsen med äggulorna. Antingen för hand eller i en mixer. Se till att smeten förblir kall. Har du blandat med händerna kan det vara en bra idé att sätta in smeten i kylen en stund.
Blanda därefter ner grädden lite i taget och tillsätt kryddor.
Smeten blir väldigt lös, men det skall den vara.
Blöt händerna i kallt vatten och forma stora, inte alltför tjocka biffar.
Stek biffarna i riktigt med smör på medelvärme 3-5 min per sida. De ska inte ta särskilt mycket färg.
Servera med ärtor eller sockerärtor, blomkålpuré och skirat smör. Rårörda lingon är också ett vanligt tillbehör.
2011/03/03
Kycklingsoppa med bacon & svamp
Vi har bestämt oss för att försöka äta soppa en gång i veckan. Fast det blir ju lite tjatigt om man bara har två recept att växla mellan... Alltså var det dags att vara kreativ! Måste säga att det blev väldigt gott!
4-5 personer
700 g kyckling filé
2 pkt bacon
500 g champinjoner
1 purjolök
8-10 dl kycklingfond (gärna hemmagjord) eller bujlong
3 dl vispgrädde
ett knippe färsk timjan
curry
cayenne peppar
salt & peppar
Stek baconskivorna och lägg undan. Skiva champinjoner och purjolök grovt. Gör i ordning fond eller buljong och häll i grädde. Lägg i champinjoner och purjolök och koka upp. Lägg i hela timjankvistar och krydda med ytterst lite curry och cayenne efter smak. Låt sjuda i ca 10 min.
Tärna kycklingen och klipp baconet i mindre bitar. Lägg i och koka i ca 5 min. Kontrollera så att kycklingen är genomkokt innan du serverar soppan!
2011/02/28
Korv Stroganoff
Riktigt god mat som älskas av både vuxna och barn!
4 port
600 g falukorv (80% kötthalt)
300 g champinjoner
1 stor gul lök
smör att steka i
2 msk tomatpuré
salt & peppar
paprika pulver
1 vitlöksklyfta
1 oxbuljongtärning eller 2 msk oxfond
4 dl mjölk
1 dl grädde
Skär korven i centimetertjocka strimlor. Skiva svampen och hacka löken. Bryn korven i en panna och flytta sen över den i en gryta. Fräs lök och svamp i pannan. Lägg sedan över i grytan.
Häll i övriga ingredienser i grytan och koka upp. Sänk värmen och låt puttra tills såsen är simmig. Gärna uppemot 30-45 minuter. Har du ont om tid kan du byta ut en del av mjölken mot grädde så blir såsen något tjockare.
Servera med stekt blomkålsris.
Snabb kålpudding (low carb)
Jag har aldrig gillat att blanda ris i min kålpudding. Det funkar lika bra utan!
4 port
500 g nötfärs
1 finhackad gul lök
2-3 rivna morötter (kan uteslutas)
1-2 msk Voltaires lantbuljong
salt & peppar
1 dl vatten
1/2 vitkålshuvud (ca 750 gram)
smör att steka i
1 msk sirap eller honung
salt & peppar
1 dl vatten
Fräs lök och färs i smör. Salta och peppra. Rör ner morötterna. Strö över buljongen och rör ner den med en knapp deciliter vatten. Låt småputtra tills vätskan kokat bort. Slå upp färsen i en skål.
Skär bort stocken på vitkålshuvudet och strimla därefter kålen. Stek den i smör tills den blivit glansig och lite genomskinlig. Var försiktig så att den inte bränns. Salta och peppra och ringla över sirap/honung. Slå på en knapp deciliter vatten och låt koka in..
Blanda ner färsen i kålen och låt det bli varmt.
Servera med lingonsylt eller rårörda lingon.
2011/02/27
Baconlindade lårkycklingfiléer med fetaost
Jag väljer allt oftare kycklinglårfiléer istället för vanliga filéer, då den högre fetthalten förhöjer smaken avsevärt! Den här rätten görs bäst på färska filéer då de tenderar att vara urbenade lite snyggare.
900-1000 g lårkycklingfiléer
1 pkt fetaost
2 pkt bacon
salt & peppar
smör
Sätt ugnen på 225 grader.
Bred ut filéerna med insidan upp på en skärbräda. Klipp bort bitar som kommer göra det svårt att rulla ihop filéerna. Salta och peppra.
Skär fetaosten i lika många stänger som filéer. Rulla in fetaosten i filéerna och linda en skiva bacon runt varje rulle.
Smält smör i en stekpanna och bryn hastigt rullarna runt om och lägg i en ugnssäker form.
Stek i ugn 25-30 minuter.
2011/02/23
Jerky

Att ha "bärbara" proteiner med sig ter sig ganska enformigt om man bara äter makrill och ägg. Torkat kött går att variera kryddningen på i oändlighet. Antingen köper du ett stort köttstycke (lägg för guds skull inga stora summor på det bara) eller så letar du lövbiff på rea - 89 kr/kg är inte helt ovanligt.

Den senaste satsen gjorde jag så här:
1 kg lövbiff
0,5 dl chilisås
1 msk Chipltole paste
1 msk honung
1 msk smoked paprika
salt, peppar
salt, peppar
Blanda marinaden och häll över den i en plastpåse. Lägg i köttet och se till att det blir ordentligt ingnott.
Låt vila åtminstone ett par timmar, men gärna över dagen/natten.
Sätt ugnen på 50-60 grader. Varmluftsugn är att föredra, men går bra med både vanlig ugn och gasugn också.
Jag använder ugnens galler som torkställning när jag torkar mitt kött. Stapla upp gallret så att du kan hänga köttskivorna över gallerstagen. Du kan alltså göra lika mycket kött som det får plats på gallret på en gång. Jag har en standard ugn och kan nog få in 1,5-2 kg lövbiff.
Sätt in gallret i ugnen och sätt upp luckan på glänt (jag använder en tändare). Torktiden varierar med ugn och tjocklek på köttet men ca 6 timmar brukar det ta.
Skär i lagom stora bitar och förvara i lufttätt kärl - gärna i kylen. Det räcker med att det finns bara lite fuktighet kvar i köttet för att det ska mögla.
Skär i lagom stora bitar och förvara i lufttätt kärl - gärna i kylen. Det räcker med att det finns bara lite fuktighet kvar i köttet för att det ska mögla.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)